Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Πώς να αξιοποιήσετε το Facebook Lite

 



Τα downloads της εφαρμογής του Facebook σε συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android μετρώνται πλέον σε δισεκατομμύρια. Ωστόσο, από τις αρχές της διαθεσιμότητάς του μέχρι και σήμερα, το app του πιο διαδεδομένου κοινωνικού δικτύου στον πλανήτη δεχόταν έντονη κριτική, δικαίως, για υψηλή κατανάλωση πόρων συστήματος, κατάληψη υψηλού ποσοστού αποθηκευτικού χώρου και υψηλή κατανάλωση μπαταρίας.

Αν και οι developers του Facebook προσπάθησαν να διευθετήσουν τα προαναφερθέντα ζητήματα, η παράλληλη προσπάθειά τους να αυξήσουν την λειτουργικότητα και τις δυνατότητες της εφαρμογής δεν τους άφησε πολλά περιθώρια. Έτσι, εγένετο Facebook Lite. Πρόκειται για μία πανάλαφρη έκδοση της αρχικής εφαρμογής, η οποία θυσιάζει κάποια από τα χαρακτηριστικά της σε επίπεδο αισθητικής και λειτουργικότητας, αλλά προσφέρει τη δυνατότητα απρόσκοπτης χρήσης της σε συσκευές χαμηλών δυνατοτήτων, ακόμα κι αν είστε συνδεδεμένοι σε αργό δίκτυο.

Μικρές απαιτήσεις σε αποθηκευτικό χώρο

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσει όποιος προσπαθήσει να κατεβάσει το Facebook Lite είναι ότι το αρχείο εγκατάστασης είναι πάρα, μα πάρα πολύ μικρό. Για την ακρίβεια, είναι μικρότερο από 1 MB. Ωστόσο, το αρχείο εγκατάστασης της κανονικής έκδοσης μπορεί επίσης να χαρακτηριστεί σχετικά μικρό. Μετά την εγκατάσταση όμως τα πράγματα αλλάζουν, αφού το κανονικό Facebook φτάνει να καταλαμβάνει περίπου 300MB, ενώ το Facebook Lite δεν ξεπερνάει τα 5MB. Το κέρδος σε αποθηκευτικό χώρο είναι ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που περιγράψαμε, γιατί το κανονικό Facebook δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα συνομιλίας με φίλους, έχοντας αναγκάσει τους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή Messenger για αυτό τον σκοπό. Μετά την εγκατάστασή του ο Messenger καταλαμβάνει περίπου 150MB. Το Facebook Lite περιλαμβάνει την δυνατότητα για chat, όπως συνέβαινε με την αρχική εφαρμογή του Facebook.




Έτσι, από τη μία έχουμε κατάληψη σχεδόν μισού gigabyte αποθηκευτικού χώρου και από την άλλη… ούτε 5 megabyte. Είναι εύκολο να συνειδητοποιήσει κανείς λοιπόν το τεράστιας κλίμακας όφελος στον συγκεκριμένο τομέα. Εάν διαθέτετε μία από τις συσκευές Android χαμηλού κόστους με αποθηκευτικό χώρο 4GB, εκ των οποίων παραδοσιακά το πολύ 2GB είναι διαθέσιμα, το Facebook Lite αποτελεί όχι απλά μια καλή εναλλακτική λύση, αλλά μονόδρομο. Από τα 8GB και πάνω, ανάλογα με τις ανάγκες σας και με το πόσο έχετε γεμίσει τη συσκευή σας με εφαρμογές, μπορείτε και πάλι να βολευτείτε με το Lite ή να κατεβάσετε παράλληλα και τον Messenger αν επικοινωνείτε συχνά με τους φίλους σας μέσω Facebook. Από τα 16GB και πάνω θεωρούμε ότι ο αποθηκευτικός χώρος παύει να αποτελεί αιτία χρήσης του Facebook Lite.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις