Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Τι αλλάζει στο Facebook Messenger






Η εξέλιξη του Facebook Messenger δεν περιορίζεται μόνο στη προσθήκη νέων λειτουργιών, αλλά και σε ένα γενικότερο “lifting” της πλατφόρμας που θα βοηθά τους χρήστες να επικοινωνούν με τους φίλους τους με μεγαλύτερη ευκολία και έχοντας στη διάθεση τους περισσότερες επιλογές. Στο πλαίσιο αυτής της εξέλιξης, η Facebook παρουσιάζει την επανασχεδιασμένη αρχική οθόνη που θα κάνει την εμφάνιση της σε όλους τους χρήστες μέσα στις επόμενες ημέρες. Στο εξής θα εμφανίζονται οι πιο πρόσφατες συνομιλίες στην κορυφή, αλλά στη συνέχεια θα εμφανίζεται η νέα κατηγορία “Favorites” που θα περιλαμβάνει τους φίλους με τους οποίους έχετε συχνότερη επαφή. Παράλληλα, θα πέσει περισσότερο βάρος στην ενότητα “Active Now” για να βλέπετε ποιοι φίλοι βρίσκονται online εκείνη τη στιγμή, αλλά και στις ειδοποιήσεις για όσους έχουν γενέθλια.

Επίσης, To Facebook Messenger δοκιμάζει μια νέα υπηρεσία που επιτρέπει στους χρήστες να λαμβάνουν, να διαβάζουν και να απαντούν σε SMS που έρχονται στο κινητό τους.

Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Η Microsoft εξαγοράζει το LinkedIn αντί 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων


Μέρος της Microsoft αποτελεί πλέον η δημοφιλέστερη πλατφόρμα επαγγελματικής δικτύωσης. Η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά του LinkedIn, με την καταβολή 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά.

Το LinkedIn έχει 433 εκατομμύρια μέλη, από τα οποία 105 εκατομμύρια μπαίνουν κάθε μήνα στο δίκτυο με τα πλούσια βιογραφικά στοιχεία, τις επαγγελματικές σχέσεις καθώς και επτά εκατομμύρια αγγελίες εργασίας.

Οι προθέσεις της Microsoft αποκαλύπτονται από την χαρακτηριστική δήλωση του επικεφαλής της, Σ.Ναντέλα, ο οποίος δηλώνει ότι «Μαζί, θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη του LinkedIn καθώς και των Office 365 και Dynamics». Η ανακοίνωση της Microsoft Corp. για την εξαγορά συμπληρώνεται από την επεξήγηση «Η συμφωνία φέρνει κοντά το κορυφαίο επαγγελματικό cloud με το αντίστοιχο επαγγελματικό δίκτυο».

http://tech.in.gr/news/article/?aid=1500083925

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Έως το 2018 οι συσκευές IoT θα είναι περισσότερες από τα κινητά



Σύμφωνα με το τελευταίο Ericsson Mobility Report, που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο αριθμός των IoT συσκευών θα αυξάνεται μεταξύ 2016 και 2021 με μέσο ετήσιο ρυθμό 23%.

Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις, η παγκόσμια αγορά θα μετρά, έως το 2021, 28 δισεκατομμύρια συνδεδεμένες συσκευές, εκ των οποίων τα 16 δισεκατομμύρια θα σχετίζονται με το Internet of Things.

Μάλιστα, ο αριθμός των συσκευών IoT θα ξεπεράσει αυτόν των κινητών τηλεφώνων, μόλις σε μία διετία από σήμερα, έως το 2018, οπότε και θα αποτελεί την πολυπληθέστερη κατηγορία συνδεδεμένων συσκευών.

Η έκθεση της Ericsson προβλέπει ότι η Δυτική Ευρώπη θα αποτελέσει την «ατμομηχανή» της ανάπτυξης για τις IoT συσκευές, εκτιμώντας ότι ο αριθμός τους θα πενταπλασιαστεί στην περιοχή έως το 2021.

Την ανάπτυξη του IoT στην περιοχή της Ευρώπης δεν θα καθοδηγήσει, πάντως, η προερχόμενη από τους απλούς καταναλωτές ζήτηση. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας, οι εφαρμογές για το smart home θα είναι οι τομείς, που θα τονώσουν τη ζήτηση για ΙοΤ συσκευές επί ευρωπαϊκού εδάφους.

Τη δυναμική του ΙοΤ τόσο στην περιοχή της Ευρώπης, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να ενισχύσει η πτώση του κόστους των συσκευών, καθώς και το λανσάρισμα νέων καινοτόμων εφαρμογών. Επιπλέον, η εμπορική ανάπτυξη δικτύων της τεχνολογίας 5G, από το 2020, αναμένεται να παρέχει πρόσθετες δυνατότητες, οι οποίες είναι κρίσιμες για IoT, καθώς ανοίγουν το δρόμο για τη διασύνδεση περισσότερων συσκευών στο Διαδίκτυο, αλλά και μεταξύ τους.




Ένα εξίσου ενδιαφέρον εύρημα του Ericsson Mobility Report είναι ότι, από το γ’ τρίμηνο του 2016, ο αριθμός των χρηστών smartphone θα ξεπεράσει, για πρώτη φορά, αυτόν των κατόχων συμβατικών κινητών τηλεφώνων. Μάλιστα, ήδη τα smartphone αντιπροσώπευαν το 80% της αγοράς των κινητών τηλεφώνων το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Σε απόλυτους αριθμούς, η αγορά σχεδόν θα διπλασιαστεί για να φτάσει τα 6,3 δισ. το 2021 (από 3,4 δισεκατομμύρια συσκευές σήμερα).

Επιπλέον, ήδη από το 2021, η τεχνολογία του 5G θα αρχίσει να αποκτά οπαδούς ανά τον κόσμο, με τον παγκόσμιο πήχη να τοποθετείται στα 150 εκατ. συνδρομές.

http://www.pestaola.gr/ews-to-2018-oi-siskeues-iot-tha-einai-perissoteres-apo-ta-kinita/ 

Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Πώς εγκρίνατε την εγκατάσταση των Windows 10; Κάνατε κλικ στο X




Δύο μήνες πριν εκπνεύσει η δωρεάν διάθεση των Windows 10 σε κατόχους έγκυρων αδειών για τα Windows 7 και τα Windows 8.1, η Microsoft συνεχίζει να κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί μεθόδους που μόνο οι δημιουργοί κακόβουλου λογισμικού εκμεταλλεύονται για να επιτύχουν την εγκατάσταση. Αυτό, καθιστά και τα Windows 10 «ύποπτο» λογισμικό, υποστηρίζουν αρκετοί.

Ένα πρόβλημα που έχει μεταφερθεί στις πλάτες των πιο εξοικειωμένων με την τεχνολογία, είναι η ανάγκη για βοήθεια, έκπληκτων και ανήσυχων, λιγότερο εξοικειωμένων, χρηστών που είδαν το PC τους να προχωρά εν αγνοία τους στην εγκατάσταση της ενημέρωσης για τα Windows 10. Βέβαιοι ότι δεν ζήτησαν να προγραμματιστεί η εγκατάσταση, αναζητούν τρόπους να επαναφέρουν το σύστημά τους στην προηγούμενη κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι, η αναβάθμιση στα Windows 10 είναι δωρεάν έως τις 29 Ιουλίου 2016 και υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στην προηγούμενη έκδοση ένα μήνα μετά την εγκατάσταση των Win10, πολλοί χρήστες εμφανίζονται επιφυλακτικοί.

Σημειωτέον, όπως αναφέρουν στο tech.in.gr, το ίδιο «πρόβλημα» αντιμετωπίζουν και οι κάτοχοι «πειρατικών» εκδόσεων των Windows 7- καθώς, είδαν το σύστημά τους να προχωρά στην εγκατάσταση των Windows 10 -και αν το κάνουν, αναμένεται να δουν μια νέα προσέγγιση για αγορά έγκυρης άδειας χρήσης.

Μια από τις πρακτικές malware που κατηγορείται ότι ακολουθεί η Microsoft, επισημαίνει ο δημοσιογράφος Άνταμ Τέρνερ στην αυστραλιανή εφημερίδα The Sydney Morning Herald είναι η επιλογή να θεωρείται ως συγκατάθεση του χρήστη το κλικ στο X, που κλείνει το αναδυόμενο παράθυρο που ειδοποιεί για την αυτοματοποιημένη προγραμματισμένη εγκατάσταση της ενημέρωσης που φέρνει τα Windows 10. Όμως, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο υποστήριξης της Microsoft, «εάν κάνετε κλικ στο ΟΚ ή στο κόκκινο X, είστε έτοιμοι για την αναβάθμιση και δεν χρειάζεται να κάνετε τίποτα περισσότερο»...

Στο ίδιο επικριτικό ύφος, ένα ακόμα άρθρο από τον έμπειρο "Woody on Windows" στο Infoworld, ο οποίος κατακεραυνώνει την πολιτική της Microsoft για την προώθηση των Windows 10. Ο Woody Leonhard αναφέρεται κατ'επανάληψη στις τακτικές που εφαρμόζει η εταιρεία, όπως για παράδειγμα τον χαρακτηρισμό ενημερώσεων που φέρνουν τις σχετικές ειδοποιήσεις για αναβάθμιση ως «Συνιστώμενες» (Recommended), γεγονός που τις φέρνει στο σύστημα του χρήστη όταν έχει ρυθμίσει να εγκαθίστανται και αυτές ως σημαντικές από το μηχανισμό Αυτόματων Ενημερώσεων (Automatic Updates), ακόμα και εάν κάποια συγκεκριμένη ενημέρωση -όπως αυτή που φέρνει το ενοχλητικό pop up για την αναβάθμιση- έχει αφαιρεθεί (κρυφτεί) από το χρήστη.

Έμπειροι χρήστες παραπέμπουν στο «αποτελεσματικό» GWX Control Panel που απενεργοποιεί το αναδυόμενο παράθυρο Get Windows 10 ή στο επίσης γνωστό εργαλείο Never 10.

Πάντως, τα επικριτικά σχόλια αφορούν στις τακτικές που υλοποιεί η Microsoft προκειμένου να εγκατασταθούν τα Windows 10 σε PC με Windows ανά τον κόσμο, με τους χρήστες να μην δηλώνουν με σαφήνεια έτοιμοι ή έστω, πεπεισμένοι για τα καλά της -έστω και δωρεάν- αναβάθμισης ενός συστήματος που δουλεύει αρκετά καλά ώστε να υποστεί τη δοκιμασία της αναβάθμισης.

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Μισό δισεκατομμύριο e-mail-password στη μαύρη αγορά -ίσως και το δικό σας



Εάν διαπιστώσετε ότι το e-mail σας υπάρχει στις λίστες προς πώληση, τότε θα πρέπει να αλλάξετε password στις πλέον κρίσιμες υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε, με πρώτο το λογαριασμό e-mail.

Εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες διαδικτυακών υπηρεσιών, οι οποίες ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς προ 8ετίας, όπως «το Facebook της εποχής», MySpace, ή το LinkedIn, διαπιστώνουν ότι τα στοιχεία τους -διευθύνσεις e-mail, login name και password- διατέθηκαν πρόσφατα προς πώληση, χρόνια μετά την υποκλοπή τους. Εξαναγκάζονται έτσι, να αλλάξουν κωδικούς σε πλήθος δικτυακών τόπων ό,που είναι πιθανό να χρησιμοποιούν ακόμα το ίδιο password.

Τον Μάιο, έγινε γνωστό ότι εκτέθηκαν 164 εκατομμύρια λογαριασμοί ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι σχετικοί κωδικοί εισόδου στην κυρίαρχη υπηρεσία επαγγελματικής δικτύωσης, LinkedIn. Τα στοιχεία αυτά αφορούν μέλη του LinkedIn που το 2012 είχαν ήδη δημιουργήσει λογαριασμό. Η συντριπτική πλειονότητα των password που υποκλάπηκαν αποκρυπτογραφήθηκαν.

Λίγο αργότερα, επίσης το Μάιο του 2016 βρέθηκαν διαθέσιμα προς πώληση username και password 380 εκατομμυρίων μελών του MySpace το 2008. Στη λίστα που διατέθηκε στην μαύρη αγορά ("Real Deal") περιλαμβάνονται και τα SHA1 hash των 10 πρώτων χαρακτήρων των κωδικών που μετατράπηκαν σε πεζά και αποθηκεύονταν επίσης χωρίς περαιτέρω πρόνοια για το απόρρητό τους (χωρίς «αλάτι»). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτή η διαρροή αφορά ανθρώπους που πριν από 8 χρόνια ήταν μέλη του δημοφιλούς τότε κοινωνικού δικτύου, προγενέστερου του Facebook.

Κάποιες υπηρεσίες υποβάλλουν τους κωδικούς εισόδου σε hash, δηλαδή σε αντιστοίχιση με συμβολοσειρές σταθερού μήκους και τους «αλατίζουν», δηλαδή, συνοπτικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι στον αλγόριθμο που παράγει το κρυπτογραφημένο password, το hash, έχει πέσει και λίγο «αλατάκι», δηλαδή τυχαία δεδομένα ώστε να αυξηθεί η πολυπλοκότητα της αποκρυπτογράφησης. Το σημαντικότερο πρόβλημα που ανακύπτει μετά από τις διαδοχικές, και ενδεχομένως συνδεδεμένες, ογκώδεις διαρροές στοιχείων είναι ότι αν και πρόκειται για στοιχεία προ 4ετίας ή 8ετίας αντίστοιχα, δεν είναι λίγοι οι χρήστες που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το ίδιο password όχι απαραίτητα για την ίδια υπηρεσία (π.χ. στο LinkedIn, όχι απαραίτητα όμως στο MySpace που εγκαταλείφθηκε λίγα χρόνια αργότερα) αλλά για άλλες, όπως εξηγεί ο Τρόι Χαντα, ένας από τους ειδικούς σε θέματα ασφαλείας που μελετά τα συμβάντα.


Ο Τρόι Χαντ καλεί τους χρήστες να αναζητήσουν στο https://haveibeenpwned.com/ την e-mail διεύθυνσή τους στις λίστες που έχουν τεθεί προς πώληση και εάν την εντοπίσουν, να σπεύσουν να αλλάξουν password.

Εκτός από το LinkedIn και το MySpace, ο ερευνητής προσθέτει ότι την ίδια περίοδο διατέθηκαν προς πώληση και λίστες στοιχείων του 2011 από υποκλοπή στην υπηρεσία γνωριμιών Fling, καθώς και από το Tumblr με στοιχεία του 2013.

Δημοφιλείς αναρτήσεις