Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Αποκλειστικά με Windows 10 οι νέοι επεξεργαστές





Σε ακόμα μια κίνηση θα προβεί η Microsoft για να ενισχύσει τη χρήση του νέου λειτουργικού της συστήματος. Ειδικότερα, οι νέοι υπολογιστές με τους επεξεργαστές νέας γενιάς θα υποστηρίζουν αποκλειστικά και μόνο τα Windows 10 σύμφωνα με την Microsoft.

Όπως διαβάζουμε στο theverge.com, τα νέα υπολογιστικά συστήματα με επεξεργαστές Intel, AMD, Qualcomm θα είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιούν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows 10, εάν ο χρήστης θέλει να χρησιμοποιήσει το λογισμικό της Microsoft. Φυσικά, αυτό δεν επηρεάζει την χρήση Linux, αλλά δεν θα γίνεται να χρησιμοποιηθεί μία παλαιότερης έκδοση των Windows αντί για τα Windows 10.

Η αρχή θα γίνει με τους επεξεργαστές που θα παρουσιάσει η Intel, δηλαδή την πλατφόρμα Skylake.

Σημειώνεται πως η Microsoft θα προσφέρει μία περίοδο 18 μηνών υποστήριξης των Windows 7 και 8.1 με επεξεργαστές Skylake για τις επιχειρήσεις, μετά την πάροδο της οποίας όμως θα πρέπει να αναβαθμίσουν τα συστήματά τους σε Windows 10.

Πάντως, τα Windows 7 όσο και τα Windows 8.1 θα συνεχίσουν να δέχονται αναβαθμίσεις από την Microsoft, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου 2020 και μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2023 αντίστοιχα.

Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Τέλος στην υποστήριξη παλαιότερων εκδόσεων του Internet Explorer




Όσοι χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις του browser της Microsoft, Internet Explorer θα μείνουν χωρίς τεχνική υποστήριξη και ενημερώσεις ασφαλείας, μετά τις τελευταίες αλλαγές της Microsoft, για τις οποίες είχε προειδοποιήσει εδώ και μήνες.

Ειδικότερα, οι αλλαγές επηρεάζουν τις εκδόσεις 8, 9 και 10 του προγράμματος περιήγησης της Microsoft, η οποία σε ανακοίνωση Αύγουστο του 2014 ανάφερε ότι σκοπεύει να προβεί σε αυτή την κίνηση.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο BBC, ορισμένοι εκτιμούν ότι αυτές οι παλαιότερες εκδόσεις του Internet Explorer αντιστοιχούν στο 20% των browsers που χρησιμοποιούνται, ενώ το περιοδικό Computerworld υποστηρίζει ότι από το σύνολο των χρηστών του IE, μόλις το 55% χρησιμοποιούν κάποια πιο πρόσφατη έκδοση του προγράμματος.

Με την απόφαση της Microsoft να διακόψει την υποστήριξη σε αυτές τις εκδόσεις, οι χρήστες γίνονται αυτόματα ευάλωτοι σε επιθέσεις από χάκερς ενώ τα προσωπικά τους δεδομένα τίθενται σε κίνδυνο.

«Από τις 12 Ιανουαρίου 2016, μόνο η πιο πρόσφατη έκδοση του Internet Explorer που είναι διαθέσιμη για κάποιο λειτουργικό σύστημα θα λαμβάνει τεχνική υποστήριξη και ενημερώσεις ασφαλείας», αναφέρει σε ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της η εταιρεία. «Η Microsoft συνιστά σε όλους τους πελάτες της να κάνουν αναβάθμιση ώστε να έχουν τον πιο σύγχρονο browser για μια ταχύτερη και ασφαλέστερη εμπειρία».

Η Microsoft θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην έκδοση IE 11 καθώς και στον Edge, ο οποίος είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα περιήγησης στα Windows 10.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας NetMarketShare, ο Internet Explorer αντιπροσωπεύει το 57% της αγοράς των browsers σε σύγκριση με το 25% που κατέχει ο Chrome της Google, το 12% ο Firefox της Mozilla και το 5% ο Safari της Apple.

Σύμφωνα με το Computerworld περίπου 340 εκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να χρησιμοποιούν παλαιότερες εκδόσεις του Internet Explorer. Τον Απρίλιο του 2014 η Microsoft είχε προχωρήσει και στη διακοπή της υποστήριξης του λειτουργικού συστήματος Windows XP, το οποίο είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 2001.

http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/2095844/telos-stin-ipostirixi-paleoteron-ekdoseon-tou-internet-explorer

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ενημερωτικό δελτίο κύκλου ζωής των Windows


Ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα λήξης υποστήριξης των Windows από την επίσημη σελίδα της Microsoft

Κάθε προϊόν Windows έχει έναν κύκλο ζωής. Ο κύκλος ζωής ξεκινά με την κυκλοφορία του προϊόντος και λήγει όταν πλέον το προϊόν δεν υποστηρίζεται. Η γνώση των βασικών ημερομηνιών σε αυτόν τον κύκλο ζωής σάς βοηθά να λάβετε εμπεριστατωμένες αποφάσεις σχετικά με το πότε θα κάνετε αναβάθμιση ή άλλες αλλαγές στο λογισμικό σας.

Λήξη υποστήριξης

Με τη Λήξη υποστήριξης αναφερόμαστε στην ημερομηνία από την οποία και έπειτα η Microsoft δεν παρέχει πλέον αυτόματες επιδιορθώσεις, ενημερώσεις ή τεχνική βοήθεια μέσω Internet. Αυτή είναι η στιγμή κατά την οποία πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει την πιο πρόσφατη διαθέσιμη ενημέρωση ή service pack. Χωρίς την υποστήριξη της Microsoft, δεν θα λαμβάνετε πλέον ενημερώσεις ασφαλείας που μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του υπολογιστή σας από επιβλαβείς ιούς, λογισμικό spyware και άλλο κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να υποκλέψει τις προσωπικές σας πληροφορίες. Για περισσότερες πληροφορίες, μεταβείτε στο θέμα Κύκλος ζωής υποστήριξης της Microsoft.
Λειτουργικά συστήματα υπολογιστών-πελατών Πιο πρόσφατη ενημέρωση ή service pack Λήξη βασικής υποστήριξης Λήξη εκτεταμένης υποστήριξης
Windows XP
14 Απριλίου 2009
Windows Vista
10 Απριλίου 2012
11 Απριλίου 2017
Windows 7 *
13 Ιανουαρίου 2015
14 Ιανουαρίου 2020
Windows 8
9 Ιανουαρίου 2018
10 Ιανουαρίου 2023
Windows 10, τα οποία κυκλοφόρησαν τον Ιούλιο του 2015 **
Δ/Υ
13 Οκτωβρίου 2020                                          
14 Οκτωβρίου 2025
* Η υποστήριξη για τα Windows 7 RTM χωρίς service pack έληξε στις 9 Απριλίου 2013. Φροντίστε να εγκαταστήσετε το Windows 7 Service Pack 1 σήμερα, για να εξακολουθήσετε να λαμβάνετε υποστήριξη και ενημερώσεις. 

** Οι ενημερώσεις είναι αθροιστικές, με κάθε ενημέρωση να βασίζεται σε όλες τις ενημερώσεις που έχουν κυκλοφορήσει πριν από αυτή. Μια συσκευή πρέπει να έχει εγκατεστημένη την πιο πρόσφατη ενημέρωση, για να συνεχίσει να υποστηρίζεται. Στις ενημερώσεις μπορεί να περιλαμβάνονται νέες δυνατότητες, επιδιορθώσεις (ασφαλείας ή/και μη ασφαλείας) ή ένας συνδυασμός αυτών. Δεν λειτουργούν όλες οι δυνατότητες μιας ενημέρωσης σε όλες τις συσκευές. Μια συσκευή μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει ενημερώσεις, αν το υλικό της συσκευής δεν είναι συμβατό, αν δεν διαθέτει ενημερωμένα προγράμματα οδήγησης ή αν βρίσκεται για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός της περιόδου υποστήριξης του κατασκευαστή πρωτότυπου εξοπλισμού ("OEM"). Η διαθεσιμότητα των ενημερώσεων μπορεί να διαφέρει, για παράδειγμα, ανάλογα με τη χώρα, την περιοχή, τη συνδεσιμότητα δικτύου, τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας (π.χ. για συσκευές με δυνατότητα κινητής τηλεφωνίας) ή τις δυνατότητες υλικού (όπως, π.χ., ελεύθερο χώρο στο δίσκο). 

Λήξη πωλήσεων

Με τη Λήξη πωλήσεων αναφερόμαστε στην ημερομηνία από την οποία και έπειτα μια συγκεκριμένη έκδοση των Windows δεν αποστέλλεται πλέον σε μεταπωλητές ή σε κατασκευαστές πρωτότυπου εξοπλισμού (OEM). Παραδείγματα OEM είναι η Dell και η Toshiba, οι κατασκευαστές υπολογιστών που συνήθως προεγκαθιστούν λογισμικό Windows. 

Σε αυτόν τον πίνακα αναγράφονται ημερομηνίες λήξης πωλήσεων για συγκεκριμένα λειτουργικά συστήματα των Windows.
Λειτουργικά συστήματα και ενημερώσεις υπολογιστών-πελατών Ημερομηνία γενικής διαθεσιμότητας Λήξη πωλήσεων λογισμικού λιανικής πώλησης * Λήξη πωλήσεων για υπολογιστές με προεγκατεστημένα Windows
Windows XP
31 Δεκεμβρίου 2001
30 Ιουνίου 2008
22 Οκτωβρίου 2010
Windows Vista
30 Ιανουαρίου 2007
22 Οκτωβρίου 2010
22 Οκτωβρίου 2011
Windows 7 Home Basic, Home Premium, Ultimate
22 Οκτωβρίου 2009
31 Οκτωβρίου 2013
31 Οκτωβρίου 2014
Windows 7 Professional
22 Οκτωβρίου 2009
31 Οκτωβρίου 2013
31 Οκτωβρίου 2016
Windows 8
26 Οκτωβρίου 2012
31 Οκτωβρίου 2014
30 Ιουνίου 2016
Windows 8.1
18 Οκτωβρίου 2013
1 Σεπτεμβρίου 2015
31 Οκτωβρίου 2016
Windows 10
29 Ιουλίου 2015
Δ/Υ
Δ/Υ                                               

http://windows.microsoft.com/el-gr/windows/lifecycle

Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Microsoft: Τέλος οι ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 8

Microsoft: Τέλος οι ενημώσεις ασφαλείας για τα Windows 8


Η Microsoft ανακοίνωσε ότι πλέον εκτός από τις εκδόσεις 8/9/10 του Internet Explorer δεν θα υποστηρίζει και ενημερώσεις ασφαλείας για τα Windows 8.
 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Microsoft η εταιρία σταματά την υποστήριξη των εκδόσεων 8,9,10 του Internet Explorer ενώ παράλληλα θα σταματήσει να  κυκλοφορεί security patches για τα Windows 8.
Φυσικά το τέλος της υποστήριξης ασφαλείας των Windows 8 δεν αφορά και τα Windows 8.1 ενώ παράλληλα μην ξεχνάμε ότι όλοι οι χρήστες Windows 8 αλλά και Windows 8.1 μπορούν να να αναβαθμίσουν δωρεάν σε Windows 10.

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Έξι πράγματα για τη μπαταρία του κινητού σας που πρέπει να ξέρετε


Πότε πρέπει να το φορτίζετε και τι την επηρεάζει

 


Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με την μπαταρία του κινητού σας στο iPhone ή το Android σας; Δεν είστε οι μόνοι καθώς η διάρκεια ζωής της μπαταρίας είναι ένα από τα βασικά προβλήματα όσων έχουν smartphones. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την μπαταρία του κινητού σας.



1. Χρειάζεται να φορτίσω το κινητό μου όταν το πρωτοπάρω;

Όχι. Οι παλιότεροι τύποι μπαταριών νικελίου καδμίου, είχαν ένα «φαινόμενο μνήμης» που σήμαινε ότι οι μπαταρίες διατηρούσαν μια ικανότητα λειτουργίας με βάση το πόσο είχαν φορτιστεί και αποφορτιστεί. Γι’ αυτό το λόγο τα κινητά είχαν στις οδηγίες την φόρτιση για πολλές ώρες πριν την πρώτη χρήση. Ωστόσο, με τις σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου οι περισσότεροι συμφωνούν ότι δεν υπάρχει τέτοιος λόγος και οι μπαταρίες έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Ένα smartphone μπορεί να δουλέψει κανονικά μόλις το βγάζεις από το κουτί χωρίς να χρειαστεί εκ των προτέρων φόρτιση.

2. Η ζωή της μπαταρίας θα επιδεινωθεί με τον καιρό;


Ναι, η μπαταρία χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου είναι σχεδιασμένες να αντέχουν έναν ορισμένο αριθμό «κύκλων» - μια πλήρη χρήση της μπαταρίας. Όπως αναφέρει η Apple: «Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το 75% της μπαταρίας τη μέρα και μετά να την φορτίσετε πλήρως τη διάρκεια της νύχτας. Εάν χρησιμοποιείτε το 25% την επόμενη μέρα, θα έχει εκπληρωθεί συνολικά το 100% στις δύο μέρες, καταλήγοντας σε έναν κύκλο φόρτισης. Η διάρκεια ζωής των μπαταριών διαφέρει μεταξύ διαφορετικών συσκευών, αλλά έχουν συνήθως μεταξύ 300 και 500 πλήρεις κύκλους πριν φθάσουν το 70% της αρχικής τους ικανότητας - που ισοδυναμεί με ένα-δύο χρόνια της χρήσης».

3. Μήπως το να αφήνω το κινητό μου να φορτίζει καταστρέφει τη μπαταρία του smartphone μου;

Συνήθως όχι. Υπήρχαν αντιλήψεις ότι η φόρτιση του κινητού καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να κάνει την μπαταρία να επιδεινωθεί λόγω του ότι λαμβάνει περισσότερη δύναμη από ό, τι χρειάζεται. Τα σύγχρονα συστήματα μπαταριών, όμως, ξέρουν να «μειώνουν» τη δύναμη έτσι ώστε να λαμβάνει όση χρειάζεται και να μην την βλάπτει. Εξαίρεση αποτελούν οι πολύ ζεστές συνθήκες. Η θερμότητα βλάπτει τις μπαταρίες λιθίου ιόντων μειώνοντας την απόδοση τους.

4. Θα πρέπει να περιμένω ώστε η μπαταρία μου να αποφορτιστεί εντελώς μέχρι να το φορτίσω ή μπορώ και νωρίτερα;

Όχι, στην πραγματικότητα μπορείτε να κάνετε το αντίθετο. Οι σύγχρονες μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν κερδίζουν τίποτε από το να αδειάζουν εντελώς και οι μεγάλοι κύκλοι φόρτισης είναι στην πραγματικότητα χειρότεροι από ό, τι οι σύντομες φορτίσεις. Το να φορτίζετε την μπαταρία σας στο 50% σύμφωνα με την μπαταρία σας είναι καλύτερα από το να το φορτίζετε όταν αδειάζει εντελώς.

5. Η απενεργοποίηση του Wi-Fi και του Bluetooth βελτιώνει την διάρκειας ζωής της μπαταρίας; Τι γίνεται με τη λειτουργία σε πτήση;

Το Wi-Fi και το Bluetooth δεν ξοδεύουν τόση μπαταρία όπως συνήθιζαν να κάνουν παλιότερα. Μπορείτε να ενεργοποιήσετε επίσης τη λειτουργία πτήσης, αν δεν χρειάζεστε σήμα στο κινητό εξοικονομώντας έτσι μπαταρία. Και αν μπορείτε να συνδεθείτε με Wi-Fi να το προτιμάτε καθώς χρησιμοποιώντας 4G ή 3G τελειώνει η μπαταρία πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι χρησιμοποιώντας Wi-Fi.

6. Πώς αλλιώς μπορώ να «σώσω» τη μπαταρία μου;

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να μειωθεί η μπαταρία την οποία το τηλέφωνο χρησιμοποιεί έτσι ώστε αυτή να διατηρηθεί για μεγαλύτερο διάστημα και να επιδεινώνεται με πιο αργούς ρυθμούς.

Μεταξύ αυτών γίνεται με τα εξής: 

Χαμηλώνοντας τη φωτεινότητα της οθόνης
Απενεργοποιώντας την τοποθεσία και τις εφαρμογές στο φόντο εφαρμογών που δεν χρειάζεστε. Το να μην κλείνεις τις εφαρμογές που δεν χρησιμοποιείς και να τις αφήνεις σε αδράνεια στην πραγματικότητα καταναλώνεις περισσότερη μπαταρία.
Απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων για email, Twitter και Facebook

http://www.newsbeast.gr/technology/arthro/2080650/exi-pragmata-gia-ti-bataria-tou-kinitou-sas-pou-prepi-na-xerete 

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

Windows XP - Πολυ σκληρά για να πεθάνουν




Τα Windows XP αποδεικνύονται πολύ σκληρά για να πεθάνουν.

Σχεδόν το 20% συνεχίζουν να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα. Σε πραγματικά στοιχεία ο αριθμός των χρηστών μειώνεται συνεχώς αφού πριν 1 χρόνο ακριβώς το ποσοστό ήταν στο 35% όμως τα windows XP που αισίως μπήκαν στον 14ο χρόνο από την κυκλοφορία τους να παραμένουν ακόμα ένα ζωντανό λειτουργικό και πιο πολύ ανθεκτικό απ' ότι μπορούσε να υπολογίσει η Microsoft.

Παρόλο που η Microsoft διέκοψε την υποστήριξη για Windows XP τον Απρίλιο του 2014 που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πλέον νέες διορθώσεις σφαλμάτων ή άλλες ενημερώσεις, πράγμα που αφήνει τους χρήστες που δεν έχουν αλλάξει ακόμα λειτουργικό σύστημα ευάλωτους σε απειλές ασφάλειας δεν φαίνεται ωστόσο αρκετοί πρόθυμοι να αναβαθμίσουν.

Αξίζει να σημειωθεί οτι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα δώσει συνολικά σχεδόν 30 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2017 για την συνέχιση της υποστήριξης και των ενημερώσεων ασφαλείας για τα Windows XP, Office 2003, Windows Server 2003 και το Exchange 2003. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει ακόμα 100.000 μηχανήματα που τρέχουν Windows XP και ανησυχεί ιδιαίτερα για επιθέσεις από Ρώσους και Κινέζους hackers. Μεγάλος αριθμός υπολογιστών με το λειτουργικό βρίσκονται επίσης σε λειτουργία στο αμερικανικό δημόσιο.

Οπότε μπορούμε να υπολογίσουμε οτι και στο ελληνικό δημόσιο, στο έβδομο χρόνο της κρίσης πλέον με όλες τις δαπάνες περιορισμένες οτι τουλάχιστον το 70% των υπολογιστών λειτουργούν ακόμα με Windows XP και θα λειτουργούν και για πολύ ακόμα προφανώς.

Παρόμοια συμβόλαια συνέχισης υποστήριξης για τα Windows XP υπέγραψαν με την Microsoft και η Βρετανική και Ολλανδική κυβέρνηση.

Οι αμετανόητοι χρήστες των Windows XP άρχισαν πλέον να μειώνονται δραστικά μετα την κυκλοφορία των Windows 10 αφού για πολλούς το δύσκολο σε χειρισμό μενού των Windows 8 λειτουργούσε αποτρεπτικά σε μια προοπτική αναβάθμισης σε συνάρτηση με την απόσυρση των παλιών μηχανημάτων λόγω ηλικίας και βλαβών μεγάλου κόστους, ώστε η αγορά νέου υπολογιστή με Windows 10 να είναι μια λιγότερο ακριβή επιλογή σε βάθος χρόνου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις