Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Τα «έξυπνα» αυτοκίνητα εύκολα χακάρονται






Το FBI και η αμερικανική υπηρεσία που είναι αρμόδια για την ασφάλεια στις μεταφορές εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τους αυξανόμενους κινδύνους χακαρίσματος για τα σύγχρονα οχήματα.
Πιο αναλυτικά, το FBI και η NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) εξέδωσαν επίσημη ανακοίνωση προς το κοινό και προς τους κατασκευαστές οχημάτων, συστημάτων για οχήματα και άλλων πρόσθετων συσκευών, εφιστώντας την προσοχή σχετικά με τους κινδύνους και τις απειλές κυβερνοασφάλειας που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν τα οχήματα που ενσωματώνουν σύγχρονες τεχνολογίες διασύνδεσης.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση ορισμένες περιπτώσεις χακαρίσματος ενός οχήματος ενδέχεται να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την ασφάλεια των επιβατών και του οδηγού, ειδικά στην περίπτωση που ο επιτιθέμενος επιχειρήσει να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος.

Ως εκ τούτου με την ανακοίνωση επιχειρείται να επισημανθούν οι κίνδυνοι ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανοί κίνδυνοι».
Όπως αναφέρει το Reuters, τον Ιούλιο του 2015 η Fiat Chrysler ανακάλεσε 1,4 εκατομμύρια οχήματα που κυκλοφορούσαν στην αμερικανική αγορά για να τους εγκαταστήσει ειδικό λογισμικό. Είχε προηγηθεί δημοσίευμα του Wired που ανέφερε ότι χάκερς μπορούσαν να αποκτήσουν τον απομακρυσμένο έλεγχο υπό-συστημάτων ενός Jeep Cherokee του 2014, συμπεριλαμβανομένων του τιμονιού, του συστήματος μετάδοσης κίνησης και των φρένων.

Παρά το δημοσίευμα και την ανάκληση των οχημάτων, η NHTSA είχε ανακοινώσει ότι δεν υπήρξε καμία περίπτωση χάκερ να αναλάβει τον έλεγχο οχήματος και το περιστατικό να έχει καταγραφεί επίσημα.

Σε μία ανάλογη περίπτωση η General Motors αναβάθμισε εφαρμογή για smartphone μέσω της οποίας ένας χάκερ θα μπορούσε να αναλάβει τον μερικό έλεγχο λειτουργιών του υβριδικού Chevrolet Volt, όπως την εκκίνηση του κινητήρα ή το ξεκλείδωμα των θυρών.

Τον Ιανουάριο του 2015 η γερμανική BMW είχε ανακοινώσει ότι διόρθωσε κενό ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να επιτρέψει τον απομακρυσμένο άνοιγμα των θυρών σε 2,2 εκατομμύρια οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις