Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Τι είναι το Internet of Things;

 



 Σε μιά δεκαετία από τώρα, τα πάντα θα είναι συνδεδεμένα στο Internet of Things


Ορισμός - Τι σημαίνει Ίντερνετ των πραγμάτων (IoT) - Internet of Things
Το Internet of Things (IoT) είναι μια έννοια της πληροφορικής που περιγράφει ένα μέλλον όπου όλα

τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα είναι συνδεδεμένα στο Internet και θα είναι σε θέση να προσδιορίσουν τον εαυτό τους σε άλλες συσκευές. Ο όρος αυτός ταυτίζεται με τις ραδιοσυχνότητες (RFID) ως μέθοδο επικοινωνίας, αν και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει άλλες τεχνολογίες αισθητήρων, ασύρματων τεχνολογιών ή των κωδικών QR.



Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει συσκευές όπως ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες, τηλεοράσεις, dvd player, συστήματα κεντρικής θέρμανσης και ψύξης, τον φωτισμού του σπιτιού, τους μετρητές της ΔΕΗ και του νερού κλπ.
Το Internet of Things είναι σημαντικό επειδή ένα αντικείμενο που μπορεί να αυτοπαρουσιάζεται γίνεται ψηφιακά κάτι μεγαλύτερο από τον εαυτό του.. Δεν αφορά μόνο εσάς, αλλά πλέον θα συνδέεται με τα γύρω αντικείμενα και τα στοιχεία μιας βάσης δεδομένων. Όταν πολλά αντικείμενα ενεργούν από κοινού, τότε θεωρούμε πως έχουν ambient intelligence (περιβάλλουσα νοημοσύνη).
Το Internet of Things είναι μια δύσκολη έννοια για να προσδιοριστεί με ακρίβεια. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ομάδες που έχουν ορίσει τον όρο, αν και η αρχική χρήση του έχει αποδοθεί στον Kevin Ashton, ειδικό σε θέματα ψηφιακής καινοτομίας. Κάθε ορισμός συμμερίζεται την ιδέα ότι η πρώτη έκδοση του Internet ήταν για τα δεδομένα που δημιουργήθηκαν από ανθρώπους, ενώ η επόμενη έκδοση είναι για τα δεδομένα που δημιουργούνται από τα πράγματα. Το 1999 ο Ashton έκανε τον προσδιορισμό στο παρακάτω απόσπασμα από ένα άρθρο του:






«Αν είχαμε υπολογιστές που ήξεραν τα πάντα για όλα τα πράγματα - με τη χρήση των δεδομένων που συλλέγονται χωρίς καμία βοήθεια από εμάς. - Θα είναι σε θέση να παρακολουθούν και να μετράνε τα πάντα, και σε μεγάλο βαθμό να συμβάλουν στη μείωση των αποβλήτων, της απώλειας και του κόστους. Εμείς θα γνωρίζουμε όταν χρειάζονται τα πράγματα αντικατάσταση, επισκευή ή την ανάκληση, η ακόμα και αν τα προιόντα είναι φρέσκα η αν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.".
Οι περισσότεροι από εμάς προσδιορίζουν την σύνδεση σε επίπεδο υπολογιστή, ταμπλέτας και smartphone. Το Internet of Things περιγράφει έναν κόσμο όπου οτιδήποτε μπορεί να συνδεθεί και να επικοινωνεί με έξυπνο τρόπο. Με άλλα λόγια, με το Internet of Things, ο φυσικός κόσμος γίνεται ένα μεγάλο πληροφοριακό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις